Reklama

Świąteczne przepisy na wigilijne potrawy

Smaczne i zdrowe święta? To można pogodzić. Planując świąteczne menu warto sięgnąć po zestaw przepisów przygotowanych przez Akademię NFZ, który pomogą w odnalezieniu nowych pomysłów na tradycyjne smaki świątecznych potraw. Są to propozycje prostych i aromatycznych dań, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań w kuchni, a zaoszczędzony czas można poświęcić bliskim.

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

Składniki

zakwas na barszcz

  • buraki 5 sztuk, 500 g
  • czosnek 4 ząbki, 20 g
  • woda 1 ½ szklanki, 350 ml
  • liść laurowy 4 sztuki, 8 g
  • ziele angielskie 4 sztuki, 4 g
  • sól 1 łyżeczka, 5 g

barszcz

  • buraki 10 sztuk, 1 kg
  • woda 6 szklanek, 1 ½ l
  • zakwas buraczany 1 szklanka, 250 ml
  • grzyby suszone 2 garście, 20 g
  • marchew 1 sztuka, 45 g
  • pietruszka 1 sztuka, 80 g
  • por ½ sztuki, 70 g
  • ziele angielskie 5 ziaren, 2 g
  • liść laurowy 1 sztuka, 2 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

uszka

ciasto:

  • mąka pełnoziarnista 2 ½ szklanki, 320 g
  • woda ¾ szklanki, 170 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki, 20 ml
  • sól ½ łyżeczki, 3 g

farsz:

  • grzyby suszone 6 garści, 60 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki, 20 ml
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Przepis

zakwas

Wodę zagotuj. Przestudź i wymieszaj z solą. Buraki umyj, obierz. Pokrój na grubsze plasterki. Układaj je w słoiku naprzemiennie z przyprawami. Zalej letnią wodą. Słoik zamknij i odstaw na 7 dni. Zakwas otwórz w dniu gotowania barszczu.

barszcz

Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw do namoczenia na całą noc. Gotuj przez około 20 minut. Nie odcedzaj. Do garnka wlej 5 szklanek wody. Buraki, marchew, pietruszkę i por umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez 1,5 godziny od momentu zagotowania. Odcedź barszcz, aby był klarowny. Dodaj do garnka przygotowany zakwas i grzyby z wodą. Dopraw solą, pieprzem. Podgrzej zupę bez zagotowania.

uszka

Grzyby odstaw do namoczenia w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę. Do miski dodaj mąkę, sól i  i olej. Wlej gorącą wodę i wyrabiaj ciasto. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 60 minut. Grzyby odsącz i drobno posiekaj z cebulą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Dodaj grzyby, sól, pieprz i podsmaż farsz.

Ciasto cienko rozwałkuj (na ok. 1,5 mm). Pokrój je na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kawałka nałóż pół łyżeczki farszu i zlep uszka. Przeciwległe rogi kwadratu nałóż na siebie i zlep boki, a dwa pozostałe rogi zlep ze sobą owijając je na palcu wskazującym. Uszka gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedź i podaj z barszczem.

PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki

ciasto

  • mąka pełnoziarnista 4 szklanki, 520 g
  • mleko 1,5% tłuszczu 1 szklanka, 220 ml
  • masło 5 plastrów, 50 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • drożdże suszone instant 1 opakowanie, 8 g
  • sól 1 szczypta, 1 g

farsz

  • kapusta kiszona 3 szklanki, 320 g
  • grzyby suszone 15 garści, 150 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • natka pietruszki 2 ½ łyżeczki, 15 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

wierzch

  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • mleko 1,5% tłuszczu ¼ szklanki, 60 ml
  • czarnuszka 1 łyżka, 10 g

Przepis

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Odsącz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby i kapustę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw. Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut.

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone masło, mieszankę drożdży i sól. Dodaj mleko i jajko. Zagniataj do wyrobienia elastycznego ciasta. Rozwałkuj je cienko i wykrój koła (np. szklanką) o wielkości około 8-10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na środek każdego koła. Posmaruj brzeg każdego pieroga wodą i zlep. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim pierogi. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut, do wyrośnięcia ciasta.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj pierogi jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posyp czarnuszką. Piecz przez około 25-30 minut, do zarumienienia.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki

ciasto

  • mąka pszenna pełnoziarnista 10 łyżek, 150 g
  • woda ¼ szklanki, 50 ml
  • sól 1 szczypta, 1 g

farsz

  • kiszona kapusta 1 ½ szklanki, 200 g
  • grzyby suszone 8 garści, 80 g
  • cebula 2 sztuki, 200 g
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka, 5 ml

Przepis

Posiekaj kapustę. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości i odsącz. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż ją na patelni z olejem. Dodaj grzyby i kapustę. Wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Wsyp do miski przesianą mąkę i odrobinę soli. Zalej gorącą wodą, jednocześnie mieszając łyżką do połączenia składników. Zagniataj do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Rozwałkuj ciasto i wykrój koła (np. szklanką) o wielkości około 8-10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na środek każdego koła. Posmaruj brzeg każdego pieroga wodą i zlep. Zagotuj w garnku wodę i posól. Gotuj w niej pierogi przez około 3-4 minuty, aż wypłyną.

ZUPA GRZYBOWA

Składniki

  • grzyby suszone 4 garście, 40 g
  • bulion warzywny 8 szklanek, 2 l
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • marchew 1 sztuka, 50 g
  • pietruszka 1 mała sztuka, 45 g
  • seler 1 plaster, 30 g
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • jogurt typu greckiego 3 łyżki, 60 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki, 20 ml
  • liść laurowy 2 sztuki, 4 g
  • ziele angielskie do smaku, 1 g
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g

Przepis

Grzyby zalej szklanką wody. Odstaw na kilka godzin. Odcedź. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj grzyby. Podsmaż je razem. Pozostałe warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej bulion. Zagotuj. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i przyprawy. Gotuj przez około 30 minut. Następnie dodaj grzyby z cebulą. Gotuj przez 30 minut. Lekko przestudź. Wyjmij warzywa. Pokrój je w plasterki i dodaj ponownie do zupy. Zupę przed podaniem podgrzej.

Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz podać z łazankami lub z chlebem pełnoziarnistym.

PIECZONY KARP Z SOKIEM CYTRYNY I NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki

  • karp świeży 1 sztuka, 1 kg
  • pomidory koktajlowe 10 sztuk, 200 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki, 30 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • koperek świeży 4 łyżeczki, 24 g
  • sól, pieprz ziołowy 1 szczypta, 1 g

Przepis

Rybę oczyść z łusek, przetnij jej brzuch, dokładnie umyj. Oczyść ze śluzu. Osusz, odetnij płetwę grzbietową i ewentualnie pozostałe płetwy. Posyp karpia solą. Skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilka minut. Ponownie przepłucz. Osusz ręcznikiem papierowym. Rybę włóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem. Dopraw solą i pieprzem. Wokół ryby ułóż plasterki cytryny, pomidory koktajlowe i obrany czosnek. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz przez około 45 minut. Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

PIECZONY DORSZ Z WARZYWAMI

Składniki

  • dorsz 5 filetów, 500 g
  • marchew 4 sztuki, 180 g
  • pietruszka 3 sztuki, 240 g
  • por 2 sztuki, 280 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki, 40 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • koperek świeży 3 łyżeczki, 12 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Przepis

Warzywa umyj, obierz. Marchewki i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pory pokrój w plastry. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Na spodzie naczynia do zapiekania ułóż warzywa, a na nich rybę. Czosnek przekrój na pół i włóż do naczynia. Cytrynę sparz, połowę pokrój w plastry. Ułóż na rybie. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny. Drobno pokrój koperek. Dodaj do sosu. Wymieszaj i polej nim danie.  Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut.

KOTLECIKI RYBNE Z DIPEM JOGURTOWYM DLA DZIECI

Składniki

  • mintaj świeży 6 filetów, 800 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • jogurt naturalny 6 łyżek, 120 g
  • koperek świeży 6 łyżeczki, 24 g
  • bułka tarta 3 łyżki, 30 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki, 30 ml
  • gałka muszkatołowa do smaku, 1 g
  • sok z cytryny 1 łyżka, 6 ml
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g

Przepis

Rybę umyj, osusz. Cebulę obierz i drobno pokrój. Posiekaj koperek. Cebulę i rybę rozdrobnij blenderem lub maszynką do mielenia mięsa. Masę przełóż do większej miski. Dodaj jajko, przyprawy, koperek (4 łyżeczki) i jogurt (2 łyżki). Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Formuj kotlety. Wierzch skrop olejem. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem i układaj na nim kotlety. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 30-35 minut. Przygotuj dip. Wymieszaj pozostały jogurt i koperek. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj kotleciki z dipem.

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Składniki

  • filety śledziowe w oleju 4 płaty, 280 g
  • jabłko 1 sztuka, 170 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • jogurt naturalny gęsty 7 łyżek, 140 g
  • majonez 1 łyżka, 25 g
  • pieprz czerwony 1 łyżka, 15 g
  • żurawina suszona 2 ½ łyżki, 30 g

Przepis

Odsącz śledzie z oleju. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż na dużym talerzu na przykład w kształt gwiazdy. W misce średniej wielkości przygotuj pierzynkę do śledzi. Umyte jabłko i obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj jogurt, majonez i pieprz. Wymieszaj. Przygotowanym sosem polej śledzie. Podaj z żurawiną.

ŚLEDZIE KORZENNE

Składniki

  • filety śledziowe bez skóry 4 sztuki, 400 g
  • cebula szalotka 5 sztuk, 100 g
  • ziele angielskie 1 łyżeczka, 3 g
  • liść laurowy 1 sztuka, 2 g
  • goździki 3-4 sztuki, 6 g
  • anyż 1 sztuka, 2 g
  • nasiona gorczycy 1 łyżeczka, 3 g
  • imbir mielony 1 łyżeczka, 3 g
  • cynamon 1 ½ łyżeczki, 6 g
  • kardamon ⅓ łyżeczki, 2 g
  • gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta, 1 g
  • olej lniany 10 łyżek, 100 ml

Przepis

Dokładnie umyj śledzie. Pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Zmiel w moździerzu wszystkie przyprawy poza cynamonem, liściem laurowym i anyżem. Na dnie słoika ułóż warstwę cebuli i przypraw, a na nich warstwę śledzi i posyp cynamonem. Powtórz przekładanie warstw do wyczerpania składników. Na koniec włóż liść laurowy i anyż. Zalej śledzie olejem. Zakręć szczelnie słoik i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

CIASTO MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI

Składniki

ciasto

  • mąka owsiana ¾ szklanki, 100 g
  • mąka pełnoziarnista 1 szklanka, 130 g
  • marchew 6 sztuk, 270 g
  • jajka 3 sztuki, 150 g
  • ksylitol 4 łyżki, 56 g
  • orzechy włoskie 6 łyżek, 60 g
  • żurawina suszona 2 łyżeczki, 30 g
  • rodzynki 1 garść, 30 g
  • nerkowce 1 garść, 35 g
  • wiórki kokosowe 4 łyżki, 24 g
  • olej rzepakowy 5 łyżek, 50 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 4 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka, 4 g
  • cynamon 2 łyżeczki, 8 g
  • kakao bez cukru 1 łyżka, 10 g
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka, 6 g
  • sól 1 szczypta, 1 g

polewa

  • serek śmietankowy light 10 łyżek, 250 g
  • miód 1 łyżka, 25 g
  • orzechy włoskie 1 łyżka, 10 g
  • skórka z pomarańczy 3 łyżeczki, 28 g

Przepis

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cynamon, kakao i przyprawę do piernika. Żurawinę i rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez kilka minut. Odcedź i dodaj do pozostałych składników. Posiekaj drobno nerkowce. Dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp ksylitol. Dokładnie ubijaj składniki mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż słodzik się rozpuści i powstanie jasna masa. Na koniec wlej olej, miksując krótko na małych obrotach. Do masy dodaj marchew i suche składniki z pierwszej miski. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Formę o średnicy około 21 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Masę przelej do formy. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Ciasto ostudź. Przygotuj polewę. Zmiksuj serek z miodem. Polej ciasto polewą. Orzechy włoskie posiekaj. Pomarańczę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Ciasto udekoruj orzechami i skórką z pomarańczy.

ŻYTNIE PIERNIKI

Składniki

  • mąka żytnia 2 ½ szklanki, 300 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki, 30 ml
  • woda ½ szklanki, 125 ml
  • miód 3 łyżki, 78 g
  • ksylitol 7 łyżeczek, 49 g
  • sól 2 szczypty, 2 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka, 4 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 4 g
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka, 4 g

Przepis

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W drugiej misce połącz jajko, olej, ksylitol, miód i wodę. Połącz składniki z dwóch misek. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez około 5 minut. Zawiń ciasto w folię. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Potem ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj każdą część i wykrawaj kształty foremkami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 12 minut.

SERNIK BEZ CUKRU

Składniki

  • twaróg półtłusty 1 opakowanie, 200 g
  • jogurt naturalny 10 łyżek, 200 g
  • jajka 2 sztuki, 100 g
  • ksylitol 7 łyżeczek, 49 g
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 opakowanie, 35 g
  • skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, 9 g
  • ekstrakt waniliowy kilka kropel, 1 ml

Przepis

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańczę sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj żółtka z twarogiem, skórką z pomarańczy i ksylitolem (6 łyżeczek). Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i budyń. Zmiksuj na gładką masę.

W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj je delikatnie z masą twarogową. Przelej do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostały ksylitol zmiel na puder. Wierzch sernika posyp ksylitolem.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

Składniki

  • jabłka suszone 30 plastrów, 300 g
  • śliwki suszone 2 duże garście, 150 g
  • morele suszone 6 sztuk, 60 g
  • żurawina suszona 3 ⅓ łyżeczki, 50 g
  • rodzynki 3 ⅓ łyżeczki, 50 g
  • cynamon 2 łyżeczki, 8 g
  • goździki kilka sztuk, 2 g
  • daktyle 3 sztuki, 90 g
  • woda 12 ½ szklanki, 3 l

Przepis

Owoce włóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy i wlej wodę. Zagotuj. Gotuj około 30 minut. Zostaw do ostudzenia.

HERBATA ZIMOWA Z KORZENNYMI PRZYPRAWAMI

Składniki

  • napar z herbaty czarnej lub czerwonej 1 kubek, 300 ml
  • goździki 3-4 sztuki, 6 g
  • pomarańcza 1 plaster, 10 g
  • imbir 1 plaster, 3 g
  • cynamon 1 laska, 3 g
  • miód 1 łyżeczka, 6 g

Przepis

Do naparu dodaj pomarańczę z umytą, sparzoną skórką, starty imbir, goździki i laskę cynamonu. Wymieszaj. Miód dodaj, kiedy napar przestygnie, aby zachował prozdrowotne właściwości.

Darmowy ebook „Świąteczne smaki w zdrowym wydaniu” można pobrać ze strony diety.nfz.gov.pl.

Źródło: DietaNFZ

Aplikacja pilaonline.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo pilaonline.pl




Reklama
Wróć do