
Uczniowie pilskiego „gastronomika” w finale Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, który odbędzie się podczas Expo Sweet w Warszawie. Tematem konkursu było 1000-lecie Korony Polskiej.
Konkursowe zadanie polegało na przygotowaniu tortu nawiązującego do tematu konkursu. Należało przesłać jego zdjęcie, opisać sposób przygotowania uzasadniając dobór składników, a także przedstawić swoją interpretację tematu. Wśród najwyżej ocenionych ciast znalazł się tort przygotowany przez Julię Sieniawską z klasy 5a oraz Igora Saturskiego z klasy 2b z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, który zapewnił im awans w ogólnopolskim finale. Spotkają się tam z siedmioma innymi drużynami, a finałowe zadanie będzie polegało na przygotowaniu tortu oraz deseru.
Swoją pracę konkursową młodzi cukiernicy przygotowali pod okiem Kamili Rosy. Mogli również liczyć na Katarzynę Adamską, która służyła nie tylko dobrą radą, ale wypożyczyła także specjalistyczny sprzęt cukierniczy.
Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych odbędzie się podczas Expo Sweet w Warszawie. To największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. W lutym odbędzie się szesnasta już edycja tej imprezy.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie