Reklama

Wielkanoc na zdrowie [PRZEPISY]

19/04/2025 09:51

W Wielką Niedzielę wspólnie z bliskimi zasiądziemy do świątecznego stołu. Zgodnie z tradycją sięgającą VIII wieku podczas wielkanocnego śniadania podzielimy się poświęconymi potrawami. Na stołach nie zabraknie także ciast czy świątecznych pasztetów. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów, dzięki którym Wielkanoc będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Jajka faszerowane pastą z wędzonym łososiem

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 30 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki serka twarogowego naturalnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na dwie części. Żółtka delikatnie oddzielić od białek, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Wędzonego łososia drobno posiekać i przełożyć do żółtek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Białka jajek wypełnić gotowym farszem (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżeczką).

 

Jajka faszerowane z pastą chrzanową

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki serka twarogowego naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu (świeży lub ze słoika)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż̇ na dwie części. Żółtka delikatnie oddzielić od białek, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać serek twarogowy, chrzan, majonez, sól, pieprz i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, dokładnie wymieszać. Białka jajek wypełnić gotowym farszem (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżeczką). Jajka można ozdobić posiekanym szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane z ziołową pastą z rzodkiewką i ogórkiem

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 3 rzodkiewki
  • ¼ ogórka świeżego długiego
  • po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na dwie części. Żółtka delikatnie oddzielić od białek, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Rzodkiewki i ogórka umyć i pokroić na bardzo małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do żółtek i dokładnie wymieszać. Białka jajek wypełnić gotowym farszem (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżeczką). Jajka można ozdobić posiekanym szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane pastą z awokado

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  •  ½ awokado
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  •  5 liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  •  ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • kiełki rzodkiewki lub brokułu

Sposób przygotowania:

 Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na dwie części. Żółtka delikatnie oddzielić od białek i przełożyć do miseczki bądź naczynia blendera. Awokado umyć, miąższ oddzielić od skórki i pestki, przełożyć do żółtek i skropić sokiem z cytryny. Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do żółtek i awokado. Dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Białka jajek wypełnić gotowym farszem (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżeczką). Gotowe jajka ozdobić kiełkami.

 

Jajka faszerowane pastą z czerwonej soczewicy

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej (suchej)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  •  szczypta soli, pieprzu i czosnku suszonego
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na dwie części. Żółtka delikatnie oddzielić od białek. Soczewicę ugotować w wodzie do miękkości, następnie odcedzić. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumieniania. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. Białka jajek wypełnić gotowym farszem (za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżeczką). Gotowe jajka ozdobić kiełkami.

 

Puszysty sernik

Przepis na 16 porcji

Składniki:

  • 3 opakowania sera twarogowego półtłustego (750 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 4 jaja kurze
  •  ¾ szklanki ksylitolu (150 g)
  • aromat waniliowy (5-10 kropli)
  •  ½ dużego kubka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (200 g)

Sposób przygotowania:

Twaróg zmielić dwukrotnie i przełożyć do dużej miski. Żółtka oddzielić od białek i dodać do twarogu. Następnie dodać ksylitol, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, olej i aromat waniliowy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Białka jaj ubić na sztywną pianę, następnie przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać na blachę. Piec przez 80-90 minut w 150-170oC. Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Mazurek serowo-czekoladowy

Przepis na 15 porcji

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  •  ¼ kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • po 2 łyżki jogurtu naturalnego i greckiego
  •  4 łyżki mleka 
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  •  ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche: Obie mąki przesiać przez sito. Dodać do nich jogurt i pokrojone masło. Składniki rozdrobnić dłońmi, dodać cukier, żółtko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i odstawić do lodówki na 30 minut. Na blachę keksówkę ułożyć papier do pieczenia, następnie dno i boki wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 20 minut w 180oC.

Masa: Twaróg zmiksować na gładką masę, dodać jogurty i mleko. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banana rozetrzeć widelcem i dodać do twarogu. Gdy czekolada ostygnie dodać ją do pozostałej masy, dosypać kakao. Wszystkie składniki zmiksować. Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, posypać płatkami migdałów. Ciasto przechować w lodówce

 

Bananowa gąbeczka

Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 1 kubek jogurt naturalny typu greckiego (400 g)
  • 5 łyżek ksylitolu (50 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 średni banan (ok. 120 g)

Sposób przygotowania:

Żółtko oddzielić od białka. Do miski przełożyć jogurt naturalny, rozgniecionego banana, żółtko, olej, mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Całość zblendować na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę, przełożyć łyżką do masy bananowo-jogurtowej i delikatnie wymieszać. Foremkę posmarować odrobiną oleju rzepakowego i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do foremki. Piec w 160oC przez 45-55 minut.

 

Babka z otrębami

Przepis na 15 porcji

Składniki:

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka zmielonych otrębów owsianych
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany dodać ksylitol i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka ciągle ubijając. Połączyć suche składniki: mąkę i zmielone otręby oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane suche składniki dodać do białek. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i cynamon. Masę przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 30 minut

 

Pasztet z soczewicy z pieczarkami

Przepis na 12 porcji

Składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, dokładnie oczyścić i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Olej rzepakowy rozgrzać na patelni dodać zmiażdżone w moździerzu przyprawy: kminek i nasiona kolendry, prażyć przez około 2 minuty. Pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek, sól i pieprz dodać na patelnię, smażyć przez około 10 minut. Soczewicę przełożyć do blendera, dodać podsmażone pieczarki. Do masy dodać przyprawę garam masala, zblendować całość i odstawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu masy dodać jajko i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki z papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200oC i piec przez 45 minut

 

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Przepis na 12 porcji

Składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez około 5 minut. Soczewicę, kaszę jaglaną i podsmażone warzywa przełożyć do blendera. Do masy dodać przyprawy: kurkumę, imbir, sól i pierz cayenne. Zblendować całość i odstawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu do masy dodać jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200oC i przez 45 minut.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Aplikacja pilaonline.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 19/04/2025 10:16
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo pilaonline.pl




Reklama
Wróć do