Reklama

Wszystko, co chcecie wiedzieć o zdrowym jedzeniu! Warsztaty zdrowego odżywiania w Kużnicy Czarnkowskiej

Stereotypy. Tym rządzimy się najczęściej w kuchni. O tym, że warto je przełamywać można było przekonać się podczas sobotnich warsztatów zdrowego odżywiania „Jestem tym, co jem” zorganizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich „Bystre znad Rudnicy” w Kuźnicy Czarnkowskiej.

Sobotnie warsztaty zdominowało zdrowe jedzenie. Dosłownie i w przenośni. Uczestniczki warsztatów wykorzystały bowiem w kuchni przepisy oparte na zdrowej żywności, a praktycznych porad udzielała im dietetyczka Agnieszka Pankau. A tematami wokół zdrowej kuchni były nie tylko same produkty, ale także talerz zdrowego żywienia na śniadanie i na obiad, dobre nawyki żywieniowe i nie tylko.

Nie może być tak, że nie mamy czasu na to, by zaspokoić dwie nasze  najważniejsze potrzeby fizjologiczne czyli jedzenie i sen. Zadbajmy o siebie, a wyjdzie nam to na zdrowie, również psychiczne

– przekonywała dietetyczka.  

W sobotę tego czasu nie brakowało. Nie na jedzenie. Efekty wspólnej pracy w kuchni trafiły potem na wspólny stół: smalec z fasoli, koktajl z granatem, różowy makaron z fetą, gofry dyniowe z cynamonowym syropem, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy.

Pokutuje przekonanie, że zdrowa żywność to mało apetyczna zielenina. Tymczasem może być kolorowa, różnorodna i smaczna, i łatwa w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujemy to otworzyć głowy. Najczęściej bowiem jemy to, co znamy. Tymczasem warto urozmaicać dietę, sięgać po nowe produkty, próbować nowych przepisów. I to w każdym wieku. Młodzi bez trudu znajdą wszystko, czego potrzebują, w sieci. Dla osób starszych problemem może być znalezienie przepisów, ale i na to jest sposób. Można na przykład podarować babci pod choinkę książkę kucharską ze zdrowymi przepisami, a najlepszym wstępem do zdrowej kuchni będzie wspólne gotowanie

– zachęca Agnieszka Pankau.

- Wesoło, smacznie i kolorowo – tak warsztaty podsumowała Teresa Kowalewska, jedna z uczestniczek. – W kuchni mieliśmy zgraną ekipę. I chociaż wszystko mi smakowało, to nasza zupa była najlepsza. Jestem otwarta na nowości i na pewno to nie była moja ostatnia zupa z soczewicy. Teraz zabiorę przepisy do naszego Klubu Seniora. Szykuje się kolejne gotowanie.

Warsztaty zdrowego odżywania „Jestem tym, co jem” dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Czarnkowsko – Trzcianecką Lokalną Grupę Działania.

PRZEPISY

Smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 3,5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej tzw. białej
  • ½ łyżki wędzonej papryki
  • Pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki jako dodatek do pasty

Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Można ją podsmażyć na patelni, ale również w garnku z grubym dnem.
  • Przełożyć podsmażoną cebulę do miseczki
  • Fasolę przełożyć na patelnię lub do garnka, w którym była smażona cebula (wraz z wodą) i lekko podgrzać. Ciepła fasola znacznie lepiej się miksuje!
  • Fasolę przełożyć do malaksera wraz z zalewą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać soli, pieprzu i sos sojowy. Na tym etapie można dodać jeszcze ½ łyżki oleju.
  • Dodać smażoną cebulę i zmiksować. (To wersja podstawowa przepisu na smalec z fasoli)
  • Kasę gryczaną podprażyć na suchej patelni aż się zarumieni.
  • Dodać ½ łyżki oleju i paprykę wędzoną.
  • Całość wymieszać i dodać do wcześniej przygotowanego i zimnego smalcu.
  • Całość wymieszać. Podawać m.in. z pieczywem

 

Czarodziejski jesienny koktajl z granatem

Składniki:

  • 1-2 granaty
  • 2 gruszki
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ½ szklanki perłowej tapioki

Wykonanie:

  • Gruszki umyj i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Granat umyj i obierz – zostawiając tylko nasiona
  • Gruszkę, sok oraz wodę umieść w jednym naczyniu i zmiksuj blenderem.
  • Dodaj nasiona granatu i ugotowaną tapiokę.
  • Mieszaj do połączenia składników.

Gotowanie tapioki: Gotuj tapiokę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga ona ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, przepłucz wodą i podawaj jako dodatek np. do zupy mlecznej zamiast makaronu lub do soków.

 

Różowy makaron z fetą

(porcja na 2-4 osoby)

Składniki:

  • makaron – 100 g
  • ¼ opakowania sera typu „feta”
  • ½ opakowania mozzarelli
  • 1 ugotowany burak
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przed odcedzeniem warto zostawić część wody. Może się przydać do rozcieńczenia sosu.
  • Na patelni z odrobiną oliwy zeszklij cebulę oraz czosnek. Do blendera wrzuć cebulę, czosnek, mozzarellę, buraka, sok z cytryny i odrobinę wody z makaronu.
  • Całość zmiksuj na gładką masę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty to dodaj więcej wody z gotowania makaronu.
  • Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem, udekoruj fetą i szczypiorkiem lub inną zieleniną.

 

Gofry dyniowe z cynamonowym syropem

Składniki

  • 1 ½ szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • miód
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • W misce wymieszaj puree z dyni, jajka, mleko i olej.
  • Dodaj cukier, cynamon, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry zgodnie z instrukcjami producenta.
  • Przygotuj cynamonowy syrop mieszając miód z cynamonem. Polej nim gotowe gofry.

 

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  •  1 mała papryczka chili
  •  4 ząbki czosnku
  •  1 marchewka
  •  1 ½ L bulionu warzywnego
  •  sól i pieprz
  •  1 natka pietruszki
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  •  1 łyżka masła
  •  1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Wykonanie:

  • Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.
  • Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.
  • Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę - smażyć około 2 min.
  • Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.
  • Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.

Aplikacja pilaonline.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo pilaonline.pl




Reklama
Wróć do