
Stereotypy. Tym rządzimy się najczęściej w kuchni. O tym, że warto je przełamywać można było przekonać się podczas sobotnich warsztatów zdrowego odżywiania „Jestem tym, co jem” zorganizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich „Bystre znad Rudnicy” w Kuźnicy Czarnkowskiej.
Sobotnie warsztaty zdominowało zdrowe jedzenie. Dosłownie i w przenośni. Uczestniczki warsztatów wykorzystały bowiem w kuchni przepisy oparte na zdrowej żywności, a praktycznych porad udzielała im dietetyczka Agnieszka Pankau. A tematami wokół zdrowej kuchni były nie tylko same produkty, ale także talerz zdrowego żywienia na śniadanie i na obiad, dobre nawyki żywieniowe i nie tylko.
Nie może być tak, że nie mamy czasu na to, by zaspokoić dwie nasze najważniejsze potrzeby fizjologiczne czyli jedzenie i sen. Zadbajmy o siebie, a wyjdzie nam to na zdrowie, również psychiczne
– przekonywała dietetyczka.
W sobotę tego czasu nie brakowało. Nie na jedzenie. Efekty wspólnej pracy w kuchni trafiły potem na wspólny stół: smalec z fasoli, koktajl z granatem, różowy makaron z fetą, gofry dyniowe z cynamonowym syropem, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy.
Pokutuje przekonanie, że zdrowa żywność to mało apetyczna zielenina. Tymczasem może być kolorowa, różnorodna i smaczna, i łatwa w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujemy to otworzyć głowy. Najczęściej bowiem jemy to, co znamy. Tymczasem warto urozmaicać dietę, sięgać po nowe produkty, próbować nowych przepisów. I to w każdym wieku. Młodzi bez trudu znajdą wszystko, czego potrzebują, w sieci. Dla osób starszych problemem może być znalezienie przepisów, ale i na to jest sposób. Można na przykład podarować babci pod choinkę książkę kucharską ze zdrowymi przepisami, a najlepszym wstępem do zdrowej kuchni będzie wspólne gotowanie
– zachęca Agnieszka Pankau.
- Wesoło, smacznie i kolorowo – tak warsztaty podsumowała Teresa Kowalewska, jedna z uczestniczek. – W kuchni mieliśmy zgraną ekipę. I chociaż wszystko mi smakowało, to nasza zupa była najlepsza. Jestem otwarta na nowości i na pewno to nie była moja ostatnia zupa z soczewicy. Teraz zabiorę przepisy do naszego Klubu Seniora. Szykuje się kolejne gotowanie.
Warsztaty zdrowego odżywania „Jestem tym, co jem” dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Czarnkowsko – Trzcianecką Lokalną Grupę Działania.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
Wykonanie:
Gotowanie tapioki: Gotuj tapiokę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga ona ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, przepłucz wodą i podawaj jako dodatek np. do zupy mlecznej zamiast makaronu lub do soków.
(porcja na 2-4 osoby)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki
Wykonanie:
Składniki:
Wykonanie:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie