
Po świętach część jedzenia trafia, niestety, na śmietnik. Nie musi tak być. Niewykorzystane produkty czy niezjedzone potrawy, szczelnie zamknięte, można przynieść do jadłodzielni. Sprawdźcie, gdzie konkretnie.
Chcąc podzielić się jedzeniem ze świątecznych stołów warto pamiętać o kilku zasadach. Ta pierwsza i najważniejsza: przynoś produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać. Można też przynieść produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed…), ale nie przekroczyły daty przydatności do spożycia (należy spożyć do…). Produkty muszą być zapakowane lub w pojemnikach. Wyroby własne muszą być szczelnie zapakowane w słoiki bądź w czyste pojemniki plastikowe z opisem potrawy (zupy, ciasta…) i datą przygotowania. Nie należy za to przynosić surowego mięsa, napoczętych produktów, rozmrożonych czy takich, które przekroczyły termin przydatności do spożycia.
Te zasady obowiązują niemal we wszystkich jadłodzielniach. Są jednak wyjątki: jadłodzielnia przy ul. Okrzei w Pile nie przyjmuje wyrobów i przetworów własnych.
Piła
Trzcianka
Budzyń
Wągrowiec
Chodzież
Wyrzysk
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie